Fågelhundar

Innan du bestämmer dig för att skaffa en hund är det viktigt att du läser på om de olika raserna så att du skaffar en hund som passar dig och din livsstil. Om du har en aktiv livsstil och vill ha en glad och arbetsvillig hund kan en fågelhund vara något för dig.

Fågelhundar är i grunden raser som har avlats fram för jakt av fågel. De används dock också till att jaga småvilt. Många fågelhundar används idag inte till jakt utan är sällskapshundar samt brukshundar. Fågelhundar delas in i två grupper: stående fågelhundar respektive stötande och apporterande hundar. Raser inom stående fågelhundar är setter, olika spaniels och hundar av braquetyp. Apporterande fågelhundar är främst av raserna retriever och stötande fågelhundar är främst av typen spaniel.

Sällskapshund eller inte

Fågelhundar passar bra som familjehundar eftersom de generellt är glada och snälla hundar. Vissa av raserna är dock skarpare och kräver mycket motion och aktivering. Om du främst vill ha en sällskapshund är det därför viktigt att välja rätt. Nedan görs en kort genomgång av några olika raser. Gemensamt för alla fågelhundar är att de gillar att vara ute i skog och mark. Att införskaffa ett par rejäla friluftsbyxor är därför att rekommendera. Med en fågelhund får du mycket glädje, energi och rörelse i ditt liv.

Irländsk setter

Den irländska settern är en stående fågelhund och används för att jaga hönsfåglar. Hönsfåglar är till exempel ripa, fasan och orre. Rasen är energisk och snabb och ska vara modig, livlig och ha stor jaktlust. Det är en intelligent hund som är mjuk och vänlig till sitt sätt. Om du ser till att din setter får utlopp för sin jaktlust och sin stora energi är den en trevlig familjemedlem.

Cocker spaniel

Det här är en ras som passar som sällskapshund under förutsättning att du aktiverar den. Den kräver en fast hand eftersom den i grunden är en jakthund. Rasen används idag inte särskilt mycket till jakt men är populär inom andra hundsporter som agility, lydnad och viltspår. Det är en ras som gärna jobbar tillsammans med sin ägare. En cocker spaniel är livlig, vänlig, lekfull och har lätt för att lära sig saker. Det är en ras fylld av livsglädje. Det är en medelstor hund som är cirka 40 centimeter hög.

Labrador retriever

En labrador kan användas till nästan allt. Den har en stor arbetslust och samarbetsvilja. Labradorer används till exempel som ledarhundar och narkotikahundar. De är också populära familjehundar. Eftersom det är en apporterande ras vill den gärna bära på saker. Det är en social, glad, snäll och vänlig ras som kräver rätt mycket motion. Det är viktigt att den får använda huvudet genom att du aktiverar den och ger den meningsfulla uppgifter. Labradorer har en enorm aptit och kan äta i stort sett vad som helst. Ett vanligt rasproblem är därför övervikt.