Smuggelhundar

När raser blir populära ökar också aveln på dem. Efterfrågan på populära hundraser får många uppfödare att avla friskt, och det importeras även massvis med hundar. Populära raser och blandraser kan födas upp under tvivelaktiga förhållanden utomlands och tas in i landet för försäljning med förfalskade papper. Dessa hundar smugglas in och de kan vara svårt sjuka och sprida smittsamma sjukdomar, men även vara inavlade och ha genetiska defekter på grund av oseriös avel.

Populära mindre hundar

De mindre hundraserna har under ganska lång tid varit populära sällskapshundar, och i takt med att kändisar skaffar en söt hund som modepryl inspireras många fans att skaffa sig en liknande hund. För många är den lilla sällskapshunden ofta en modeaccessoar samtidigt som det är en liten kompis som följer med sin matte eller husse hela dagen i en väska. Ett bättre sätt att visa vem du är genom accessoarer är att använda en tygpåse med tryck istället. Där kan du genom trycket visa upp en åsikt eller ståndpunkt utan att klä din hund som en modepryl. Tygpåsen kan dessutom användas till att bära med dig hundtillbehören i, eftersom hunden fick ben och tassar för att kunna gå själv.

Undvik skumma hundaffärer

Det är inte alltid så lätt att veta om det är en smuggelhund eller en svenskfödd hund om du som blivande hundägare inte är påläst och observant. Ett bra sätt att undvika insmugglade hundar är att endast köpa hund från etablerade och kontrollerade uppfödare som är anslutna till SKK, så att du kan spåra valpens härkomst och föräldrar samt få en legitim stamtavla på din hund.

När du letar efter hund så håll utkik efter vissa tecken. Får du inte träffa valpen i hemmiljö eller att det inte finns några föräldrar att se är det skumt. Om säljarens adress ändras och du ombeds att ses och genomföra köpet på en allmän plats är det också underligt. Verkar valpen trött och slö kan den vara svårt sjuk och om den är väldigt mager kan den vara full av mask. En valp som är född utanför Sverige måste vara över 4 månader gammal när du får den i famnen, på grund av införselreglerna och alla nödvändiga vaccinationer. Köp aldrig en hund utan papper, och titta noga på datumen på vaccinationer och platser i hundens pass. Du ska heller aldrig gå med på att betala något innan du har sett valpen i verkligheten. Många valpar finns inte ens, och du blir lurad.

Vanligare bland vissa raser och blandraser

Detta ökända smuggel av hundar förekommer främst av de raser som är populära och dyra. Trubbnosar som fransk bulldog, bostonterrier, mops, chihuahua, pomeranian samt blandraser av dessa förekommer. Är det en hund av en populär och dyr ras är det extra viktigt att du verkligen kontrollerar hundens härstamning och vaccinationer. Vill du ha en kompis som har större sannolikhet att hålla sig frisk och sund köper du inte en smuggelhund där du riskerar sjukdomar och dåliga gener.