Skaffa valp eller vuxen hund?

 

När du har bestämt dig för att skaffa hund står du kanske i valet och kvalet angående om du ska välja en valp eller en vuxen hund. Det finns för- och nackdelar med båda delarna.

Skaffar du en valp får du vara med från början och forma en individ som du själv vill. Du får vara med på alla roliga valphyss och beteenden och du får se din hund utvecklas. Dessutom är ju valpar ursöta! Men med en valp kommer hårt arbete. Du måste rasta den minst en gång i timmen, efter att den ätit, lekt och sovit och tidigt på morgonen och ibland på nätterna, och ändå kommer det hända olyckor inne som du får ta reda på. Dessutom är det du själv som måste uppfostra hunden och lära den sådant som hundar borde kunna.

Skaffar du en vuxen hund kanske du får ett färdigt paket, en väluppfostrad jycke som kommer när du ropar och kan en hel drös med tricks. Men det kan också vara så att hunden som lyssnat på sina förra ägare inte alls vill lyssna på dig, och det är svårare att lära känna en vuxen hund och att lära sig dess kroppsspråk.