Ensamträna din hund

Hundar kan precis som vi människor lida av ångest och få panikkänslor. Ofta är det precis vad som händer med vissa hundar som inte fått rätt ensamträning. Ångest hos hundar kan också visa sig på olika vis och det är viktigt att känna igen tecknen så att du kan hjälpa din hund att må bra när du är iväg. För att lyckas med detta krävs såklart tålamod men det är aldrig omöjligt. Att träna en valp att vara ensam är dock alltid enklare än en vuxen hund som inte fått vänja sig från början. En hund kan heller inte vara ensam hur mycket som helst och det är bäst att begränsa denna tid så mycket som möjligt. Det finns också alternativ såsom hunddagis, om du är hemifrån mycket.

Hunden som flockdjur

En hund är i grunden ett flockdjur och det är då inte naturligt för denna att vara utan sin flock. Att bli lämnad ensam kan därför resultera i en hel del stress och vara hälsoskadligt. Men eftersom hundar är smarta, går det att träna sin hund att vara ensam och vänta i trygghet tills man kommer hem. En hund ska helst inte vara ensam mer än några få timmar om dagen och som max sex timmar. Det finns en del att tänka på för den som tänkt skaffa hund när det gäller detta och hur hunden mår som bäst när man är iväg på jobbet. Det är väldigt viktigt att ha en plan för ensamträning innan man skaffar hund då detta kan vara väldigt tidskrävande. Ett tips är att skaffa hunden under semestertid då man är helt ledig en period och kan vara hemma med hunden. Den som har svårt att vara ledig av ekonomiska skäl kan ta hjälp och låna pengar på exempelvis https://lanakuten.com för att försäkra sig om att denna klarar av att vara ifrån jobbet en viss tid.

Träningen

Att träna en hund att vara ensam kräver tid och tålamod. Det gäller att börja med att lämna hunden mycket korta stunder, så pass korta att hunden inte hinner känna sig otrygg och skälla eller yla. Några sekunder kan räcka till en början. Denna tid utökas sedan till 30 sekunder, 1 minut och så vidare. Det kan också vara bra att dela av hemmet med en grind så att hunden inte behöver följa med dig hela tiden, exempelvis in på toaletten eller ut i köket. Det viktigaste är att hunden inte hinner känna sig stressad under tiden den är ensam. Nyckeln till ensamträning är att ta det varsamt och att träna kontinuerligt. Att lämna hunden ensam en eller ett par gånger om dagen är oftast att föredra, men du märker själv på din hund hur mycket den klarar av. Tänk också på att öka tiden försiktigt till en början, med högst 30-60 sekunder för varje gång upp till 20 minuter, därefter kan du utöka med flera minuter åt gången, men om ni får ett bakslag måste ni backa igen. Det finns inga genvägar till ensamträning, men när en hund väl lärt sig så håller det oftast i sig hela livet.