Ge hunden eget utrymme

Hunden älskar att tillbringa tid med sin familj, alltså med dig, din partner och era barn. Hunden vill vara en del av er och många hundar älskar att vara i händelsernas centrum. En del andra hundar tycker det är bra med lugn och ro och att kunna betrakta er från lite avstånd.

För att ni alla ska må bra och att det ska löpa mer eller mindre friktionsfritt med att ha hund behöver hunden eget utrymme. Det är precis vad det låter. Både ett eget krypin och lite avstånd från övriga familjemedlemmar. Här underlättar det om du känner till betydelsen av hundens vanligaste signaler. Är hunden obekväm med gäster behöver faktiskt inte hunden vara med hela tiden heller. Det är fullt tillåtet att spärra av med kompostgaller.

Förmänskliga inte

Försök inte förmänskliga hundens signaler, oftast lär sig hunden vad den ska göra för att få en viss reaktion utav dig, bland annat de klassiska ledsna hundögonen som de flesta har så svårt att säga nej till. Hunden blir inte ledsen för att den får en morotsbit istället för en köttbit ifrån tallriken när ni äter, bara den får någonting alls. Det är själva grejen att den får något alls som uppmuntrar till fortsatt tiggande, för hundar är eviga opportunister.

Bygg en hundkoja på tomten

Du bygger snabbt och enkelt en hundkoja på gården med tryckimpregnerat virke som håller för alla väder under ett bra tag framöver. Här kan hunden få vara ifred för familjens barn, och välja själv när den vill ligga där. Kanske vill den ligga där för att söka skydd för solen men ändå hålla ett vakande öga på er när ni vistas ute i trädgården. Lär barnen att de inte får störa hunden om den ligger i eller runt sin hundkoja.

Misstolkningar och ignorans

Det är ofta när misstolkningar av hundens signaler görs som människor blir morrade på eller bitna. Det behöver inte heller vara direkta misstolkningar, det kan även vara när hunden ger signal efter signal på att den inte vill eller är obekväm, men retningen fortsätter ändå. Till slut känner den ingen annan råd än att säga ifrån eller försvara sig, vilket kan resultera i ett morr eller ett bett.

Att barn blir bitna beror oftast på att de inte har uppmärksammat signalerna, och eftersom det är ett vuxenansvar att se till att barn och hund kommer överens är det heller inte barnets eget fel. Ofta kan en hund bli stressad och känna sig trängd om den aldrig får vara ifred och varva ner, sova eller äta ostört. Ett litet barn som ständigt kryper efter eller om alla barnen i huset springer runt och härjar och inte visar hunden hänsyn kan det bli tråkigheter. För vild lek kan också resultera i att hunden går upp i varv för mycket, det blir för roligt och den går över styr och börjar hoppa, nafsa och bita på folk och inredning. Där gäller det för dig som vuxen att kunna se om leken är för vild under för lång tid och om hunden är på väg att bli för uppstressad.