Hundar och barn

Många personer drömmen om att leva den “vanliga” Svensson-drömmen med Volvo, hund, villa och barn. Det är dock viktigt att tänka till innan man skaffar sig en fyrbent familjemedlem då alla hundraser inte går ihop med barn. När det kommer till barn måste man tänka på att det inte är alla barn som behandlar djur vänligt. Den perfekta familjehunden måste vara tålmodig, lugn och inte ha något emot klängande samt vara okej med höga ljudnivåer då det förekommer en hel del i ett hem med barn. Det är också viktigt som förälder att lära barnen hantera djur med respekt och även visa respekt för djurens egna utrymme och plats. Ett djur som exempelvis känner sig inträngt kan lätt få panik och i sin tur råka skada ett barn. Oftast menar djuren inget illa utan det är endast en reaktion för att tala om att hunden inte gillade det som hände.

Hundens uppväxt och erfarenheter

Vissa hundraser är mer lämpade som familjehundar än andra. Exempelvis har vissa hundraser avlats för jakt och för att vakta vilket gör att de är mindre lämpade till att umgås med barn. Något som man dock bör uppmärksamma är att hundens uppväxt och dess miljö spelar stor roll i huruvida hunden kan umgås med barn eller inte. Har exempelvis hunden vuxit upp med barn i familjen som behandlat hunden med respekt är det mest troligt att den kommer vara positivt inställd till barn. Det är dock inte alla hundar som har turen att växa upp i ett tryggt och kärt hem vilket i sin tur kan leda till att de har dåliga upplevelser. Hundar kommer ihåg allt och ser man hundar som attackerar barn är det ett tecken på att något inte står rätt till. Antingen har hunden känt sig hotad och därmed gått till attack eller så har någon lärt den att attackera människor och andra djur. Oftast beror det på rädsla och dåliga erfarenheter vilket i sin tur gör att hunden känner sig hotad och rädd.

Aktuella hundraser för familjelivet

Alla hundraser kan som sagt umgås med barn om man lär dem. Dock finns det vissa raser som passar familjelivet mer än andra vilket betyder att de är mer tåliga med kläng och vissa hundraser är även helt kära i barn. Letar man efter en passande hund till familjen bör man inte avskräckas av nyheter i media. Till exempel brukade hundrasen Staffordshire Bullterrier kallas för “nanny dogs” förr då de är väldigt kärleksfulla och lojala av sig. Golden Retriever är en ras som är känd för att vara trevlig och extremt barnvänlig dock behöver de precis som alla andra hundar stimulans och aktivering för att vara på gott humör. Har man exempelvis en barnvagn som är smidig kan man gå ut med hunden och barnen samtidigt vilket gör att man får två flugor i en smäll. Rasen Bulldog är också en hundras som anses vara mer lämpad för barnfamiljer just för att de är så tålmodiga samtidigt som de sällan rör en min vid hårda stötar.