Parning av hund

Två malteser.

Drömmen om att få ha ett gäng söta valpar hemma delar nog många hundälskare, och för några blir det verklighet. Det är dock mycket att tänka på innan man parar sin tik. En bra början är iallafall att man har ett stort hundintresse, och vill para sin hund för att man tror att den har något att tillföra – något bra fysiskt eller mentalt att föra vidare till en ny generation. En lämplig tik att ta valpar på bör ha fyllt två år innan hon får sin första kull, och hon bör inte få fler kullar efter sju års ålder. En tik paras under höglöpet, vilket sker i mitten eller slutet av löpperioden.

Tre boxrar sitter på rad.

Hur vet man då om en tik har blivit dräktig? Det är inte som med människor, att vi bara tar ett graviditetstest och sen vet vi. Med hundar får man vara lite mer uppmärksam på små detaljer. Är juvren svullna? Är tiken tröttare än vanligt? Verkar tiken må illa eller på annat sätt visa aptitlöshet? Allt detta kan vara tecken på dräktighet hos en tik, men för att vara helt på den säkra sidan rekommenderas det att man gör ett ultraljud hos en veterinärklinik. Ultraljudet görs vanligtvis ca 28 dagar efter att parningen har ägt rum. Då ser man om tiken är dräktigt, och man kan även på ett ungefär se hur många valpar det rör sig om.

En tik är sedan dräktig i ca 58 – 68 dagar. Det är viktigt att hon har en särskild valplåda som har gjorts i ordning till henne, där hon kan föda sina valpar. Som hundägare behöver man vara med under valpningen för att se till att allt går bra och kanske lugna sin tik så hon känner sig trygg, om det är första gången hon får valpar. Om något problem skulle uppstå så är det viktigt att man har en veterinär att kunna ringa till oavsett vilken tid på dygnet det är.

Tre gulliga valpar.

För att vara säker på att man vet vad man ger sig in på när man bestämmer sig för att para sin hund så finns på Svenska Kennelklubbens hemsida information om en uppfödarutbildning. Där får man mycket kunskap om parning, valpning, och allt man behöver tänka på, och många gånger kan man läsa kursen på distans. Det kan vara väl värt det för att ge sin hund de absolut bästa förutsättningarna.