Så mycket kostar det att äga hund

Liten flicka kramar sin hund

Har du alltid haft en dröm om att skaffa hund, eller är det kanske barnen som väldigt gärna önskar sig en liten hundvalp att växa upp med? Då kanske du har funderat över hur mycket det kostar och om du verkligen har råd med hund. Det är självklart viktigt att ta reda på kostnaderna före inköpet av hunden samt att ha en ekonomisk plan för de löpande kostnaderna under hundens levnadstid. Därför tänkte jag berätta om hur mycket det kostar att äga hund och hur man kan gå till väga rent ekonomiskt.

Det kan vara bra att noga planera inköpet då bara hundens första och andra levnadsår i snitt kostar kring 40.000 kronor enligt Svenska Kennelklubben. Då är inköpspris, foder, vaccineringar, koppel, leksaker med mera inräknat i kostnaderna. Man kan finansiera inköpet med till exempel Finansly. med finansly kan du planera din ekonomi och även låna pengar till större inköp. De erbjuder flera olika tjänster och rådgivning men när det gäller hundköp är det kanske främst ett lån för hundens första och andra år som man behöver. Det kan vara klokt att planera inköpet minst ett år i förväg och under det året spara pengar för just detta ändamål.

Två hundar i skogen

När man bestämt sig för vilken hundras som passar att köpa, börjar man kanske att leta kommande valpkullar. Då får man ett hum om vad inköpspriset för valpen kommer att landa på. I snitt kostar en hundvalp mellan 10-14.000 kronor. Köp alltid av en välkänd och seriös uppfödare, och kolla så att valpen levereras ID-märkt och veterinärbesiktigad. Detsamma gäller om du köper eller adopterar en vuxen hund eller omplaceringshund.

Inköp av tillbehör och löpande kostnader

Förutom att köpa själva hunden, eller hundvalpen, måste man ju också köpa en hel del annat. Tillbehör såsom koppel, halsband, leksaker, filt och hundbädd kostar kring 300 – 1000 kronor beroende på hundens storlek. De lite bättre hundsängarna kan bara dom kosta hundratals kronor, ibland några tusen, om man vill ha en hundbädd som tål det mesta. Hunden behöver också vaccineras vilket kostar kring 600 kronor. Kanske tycker man de initiala kostnaderna är dyra, men det är faktiskt de löpande kostnaderna som kostar mest.

Kronor staplade i högar

Det är viktigt att tänka på de löpande kostnaderna under hundens levnadstid. Den kan trots allt bli 10-16 år gammal. Foder för en medelstor hund kostar ca 10.000kr om året, samt försäkring kring 5000kr/året. Sen tillkommer övriga kostnader om man vill köpa extra utrustning, fodertillskott eller behöver trimma och kloklippa hunden hos någon annan.

Räkna med minst 15.000kr/året för en medelstor hund. Äger man flera hundar ökar kostnaden, men det är inte säkert det blir väldigt mycket dyrare i längden eftersom man ofta får bra rabatt på t.ex. försäkringar när man försäkrar en hel flock, som det kallas. hundägande medför många oväntade utgifter och även om man har en försäkring kan det ibland visa sig att det inte räcker till. Då kan det återigen vara bra att kolla upp förmånliga lån för att hjälpa sin bästa vän. Hundägande är dock underbart och värt varenda krona. Så bli inte avskräckt av kostnaderna – det enda som krävs är tålamod och planering.