Resa med hund

Du ska ut på en resa och planerar att ta med din fyrbenta vän. Att resa tillsammans med sin hund har blivit allt vanligare och som familjemedlem är det en självklarhet för många människor att inte lämna hunden hemma eller hos en hundvakt. Visst är det spännande att ta med sig sin hund utomlands, men innan man ger sig av finns det en hel del saker som man behöver tänka på. Hunden behöver inte bara få en så bekväm och behaglig resa som möjligt, utan som ägare måste man även se till att resan blir så problemfri som möjligt. Genom att vara ordentligt påläst innan man ger sig av kan man känna sig lugn och trygg med att hunden är i goda händer.

Resa och flytter

Om du istället ska flytta och hunden kommer att upptäcka en ny bostad, så är det bra att rengöra den gamla ordentligt först, genom en städfirma. Det finns många sådana i Sverige, bl.a flyttstädning Landskrona i södra Sverige som ser till att minsta hundhår försvinner, eftersom en eventuellt ny hund som flyttar in, kan störas av den föregående. Samma sak gäller för den nya bostaden. Se till att den är ren och fri från andra hundars dofter och hår för att inte förvirra din egen hund.

ID-märkning

Till att börja med behöver hunden vara ID-märkt för att kunna få resa. Det finns två typer av ID-märkningar och båda är fortfarande tillåtna. Det ena alternativet är att hunden har en tatuering i örat och det andra alternativet är ett så kallat microchip i nacken. Att märka hundar med tatueringar är dock ingenting som ännu görs idag, då man slutade med det fr.o.m år 2011. Tatueringarna är dock fortfarande giltiga som ID-märkningar.

Pass

Efter ID-märkningar behöver din hund ha ett alldeles eget pass. Det är minst lika viktigt att all information i passet överensstämmer, precis som det är viktigt att allt i ditt eget pass är skrivet korrekt. För att få ett djurpass behöver man vända sig till en veterinär. Veterinären ser till att alla utförda behandlingar och kontroller av hunden är angivna.

Vaccination

Som de allra flesta hundägare är medvetna om får en hund inte resa om den inte är vaccinerad. Anledningen till denna lag är att hunden ska vara skyddad mot resan, men även för att hunden inte ska bli smittad på plats och ta med sig sjukdomar tillbaka vid hemresan. Alla hundar som ska resa utanför Sverige måste vara vaccinerade mot rabies, vilket även gäller för katter. Det är viktigt att man är ute i god tid med vaccinationen, eftersom man därefter måste vänta i minst 21 dagar innan man har möjlighet att resa. Beroende på vart i världen ni ska resa är det också viktigt att veterinären informeras om resmålet och på så sätt kan skapa ett skräddarsytt skydd.

Se över din hundförsäkring

Sist, men inte minst, får man inte glömma bort vikten av att kolla igenom sina försäkringar på hunden. I vissa hemförsäkringar kan hunden ingå i samband med problem som uppstår på en resa, men det absolut bästa är att alltid kontrollera detta innan.