Lär din hund att komma när du ropar

 

Vem vill inte låta sin hund springa fritt utan koppel? När man skaffar hund är det lätt att föreställa sig långa promenader i skog och mark, med en hund som springer lös och kommer farande med viftande svans när man ropar. Men vill man ha en hund som kommer på inkallning måste man börja arbetet tidigt, faktiskt så fort man hämtat sin valp.

Lär hunden vad den heter

För att hunden ska kunna komma när du ropar på den måste den naturligtvis veta vad den heter. Det lär du den enkelt genom att använda hundens namn ofta, och när hunden reagerar på namnet berömmer du och/eller belönar den med uppmuntrande ord och godsaker. De flesta hundar lär sig sitt namn snabbt på det här sättet.

Spring ikapp din valp

Redan när hunden är valp bör du lära den att den inte kan komma undan ifrån dig. Det gör du genom att först ropa på den, och om den inte kommer så springer du ikapp den medan du fortfarande har en chans att göra det. En åtta veckors valp är relativt lätt att komma ikapp oavsett vad det är för ras, de är nämligen väldigt osmidiga och klumpiga. När hunden sedan blir äldre och kan springa ifrån dig med enkelhet förstår den inte det själv, för den minns att du alltid har hunnit ikapp den tidigare.

Se till att hunden har ögonen på dig

Det är hunden som ska följa dig, inte tvärtom. Därför bör hunden ha koll på dig, hålla reda på vart du tar vägen och ständigt vara intresserad av det. Ett bra sätt att lära hunden det på är att gömma dig för den när ni är ute och går i skogen. Det är viktigt att ni är på en säker plats så att inte valpen kan råka illa ut. Du kan gömma dig bakom ett träd eller en sten, och när valpen märker att du är borta komma den antagligen bli orolig och leta efter dig. När den sedan hittar dig belönar du och berömmer den, och valpen har plötsligt lärt sig att det är viktigt att hålla koll på dig för att inte bli lämnad ensam.

Vänd utan att säga något

Detta hjälper på samma sätt som tipset ovan. Om valpen strosar på en bit framför dig så kan du vända om och gå åt andra hållet utan att säga något. Valpen kommer att märka det och komma efter, och därefter kommer den ha ännu mer koll på dig.

När hunden kommer när du ropar

Det viktigaste när du lär din valp att komma när du ropar är att alltid vara rolig. Du måste vara roligare och intressantare än allt annat, annars vill valpen hellre ignorera dig och fortsätta med det den tycker är kul. Därför bör du belöna och berömma hunden när den kommer då du ropar.