Var ska min hund sova?

Ingen hundägare i Sverige idag skulle sannolikt överväga att låta sin hund sova utomhus. Det är dock långt ifrån lika självklart att hundens plats är inomhus (tillsammans med resten av familjen) i många andra länder i världen. Där är uppfattningen ungefär att en hund är en hund, och inte en människa, och därför ska den inte behandlas som en människa. Medan de visserligen har rätt i att en hund inte är en människa, är en hund också en kännande varelse, och man bör inte låta sin hund sova utomhus om man är rädd om dess välfärd. Däremot finns det inget som säger att man inte kan bygga en liten hundkoja som hunden kan använda som skydd när den är ute på tomten om dagarna. Du hittar allt material du behöver för ett sådant projekt på Buildor.se.

Även efter att man fattat beslutet att låta hunden sova inomhus kan dock tveksamheter uppstå. Ska hunden sova i sin egen korg? Var ska den stå i så fall? Är det bättre att hunden sover i sängen? Det finns inte ett enda rätt svar på dessa frågor, men det finns generella sanningar som man bör förhålla sig till. En sådan sanning är att hundars sömn är mycket viktig. En vuxen hund behöver sova mellan 12 och 18 timmar varje dygn, och yngre hundar ännu mer än så. Det är därför mycket viktigt att man hittar en lösning som hunden trivs med, och som gör att den får all sömn den behöver om natten.

När det gäller huruvida hunden ska sova i sängen eller inte har nästintill alla delade meningar. Det finns saker som talar för och emot, och det enda rätta är att göra det som du själv och din hund trivs bäst med. Det man ska tänka på är att man kommer att behöva byta lakan oftare om man sover med sin hund i sängen, eftersom det oundvikligen blir smutsigt snabbare, och att man kanske inte kommer att få så mycket utrymme till sig själv i sängen. Å andra sidan finns det studier som tyder på att hundägare som sover med sin hund i sängen känner sig tryggare och lugnare, och därmed sover bättre, varför fördelarna kanske uppväger nackdelarna.

Om man inte vill sova med sin hund i sängen, eller om hunden själv föredrar att sova på egen hand, ska hunden sova i en mjuk och skön hundkorg. Det allra bästa är om hundkorgen kan placeras på en plats i hemmet där hunden kan vara ostörd även dagtid – korgen ska vara en plats dit hunden kan gå när den vill vara i fred, och den ska inte heller störas när den ligger i korgen. Därför är det viktigt att man lär eventuella barn i familjen att de inte ska klappa hunden när den ligger i korgen, eller väcka hunden när den sover. Sovrummet är vanligtvis en bra plats för hundkorgen, eftersom hunden då kan vara nära husse och matte på natten, men ändå vara ostörd på dagen, då ingen vistas i sovrummet.

I slutänden får man helt enkelt prova sig fram för att se vilken lösning som passar en själv och ens hund bäst – både människa och hund behöver ju en god natts sömn.