Så blir du din hunds ledare

 

Om du vill att din hund ska lyda dig måste den respektera dig, den måste förstå att du är ledaren och att det lönar sig att göra som du säger. Det finns några enkla knep för att få din hund att förstå just detta.

Gå först

Hunden vill med säkerhet gärna ut snabbt på roliga promenader. Den vill fort in i bilen för att få följa med på roligheter. Den vill först in genom dörren när ni besöker trevliga människor. Men det är du som ska gå först, det är du som ska bestämma när hunden får hoppa in i bilen. Lär den att du går först genom dörrar och att den måste vänta på varsågod innan den kliver in i bilen. Ledaren går ju först, eller hur?

Lär hunden varsågod

De allra flesta hundar är matglada varelser, men det är du som kontrollerar maten. Tänk på det som att maten är din, men att hunden får smaka. Då är det naturligtvis du som bestämmer när den får det. Lär hunden att vänta på varsågod innan den får äta. Det kan du göra genom att stoppa hunden när den är på väg fram till matskålen och hålla armen i vägen för den, tills du säger varsågod. Först då får hunden äta.

Ögonkontakt

Lär din hund att söka din ögonkontakt. Hunden ska ha fokus på dig. När det gäller till exempel godsaker eller leksaker kan du hålla i dem tills hunden ser dig i ögonen, och då får den ta del av vad det än är den suktar efter. Det blir lite som att hunden frågar om lov genom att möta din blick.

Var konsekvent

Precis som med barn är det otroligt viktigt att vara konsekvent även med våra fyrbenta vänner. Ett nej är ett nej, helt enkelt. Du bör inte ändra dig bara för att hunden tigger och ser söt ut, då lär den sig snart att det lönar sig att tjata. Om det gäller något som hunden bara får göra ibland, till exempel sova i sängen, så kan du tillämpa samma metod som ovan; låt hunden söka din ögonkontakt och “fråga om lov” innan den får hoppa upp. På så sätt lär den sig att det är okej att sova i sängen hemma, men kanske inte hos svärmor. Till exempel.